Wokad fläskfilé med paprika
- förenklad kinesiska: 青椒炒猪肉
- pinyin:
Låt dig inte skrämmas av de många stegen, rätten är egentligen väldigt enkel att göra. Se bara till att förbereda alla ingredienser innan du börjar woka. När du väl börjat woka hinner du inte hacka en grönsak eller leta upp var sojan står... En vanlig husmansrätt i Kina. Du kan byta ut köttet mot andra typer av fläskkött efter tycke och smak (och plånbok).
Ingredienser
- 500 g fläskfilé
- 1 st grön paprika
- 1 st röd paprika
- 250 g champinjoner
- 2 st torkade chilifrukter
- 4 skivor ingefära
- 4 klyftor vitlök
- 1 msk majsstärkelse
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 1 tsk mörk soja
- 1 msk ljus soja
- 2 tsk sichuanpeppar
- 3 msk matolja
- 1/2 tsk sesamolja
Tillagning
Skiva 500 g fläskfilé tunnt och lägg i en skål eller bunke.
Häll över 1 msk kinesiskt matlagningsvin, 1 tsk mörk soja, hälften av saltet (1/2 tsk), 2 krm vitpeppar och rör runt. Pudra över 1 msk majsstärkelse och rör runt igen. Ställ åt sidan och låt marinera under tiden som du förbereder övriga ingredienser.
Skär upp 4 skivor ingefära och skiva 4 klyftor vitlök.
Skiva 1 st röd paprika, 1 st grön paprika och 250 g champinjoner.
Hetta upp 3 msk matolja i en wokpanna och fräs 2 tsk sichuanpeppar tills det börjar ryka.
Avlägsna försiktigt pepparkornen men behåll oljan
Fräs den skivade fläskfilén hastigt runtom tills den nästan är genomstekt.
Tillsätt vitlöken, ingefäran och 2 st torkade chilifrukter.
Samt de skivade champinjonerna.
Och så paprikan.
Smaka av med 1/2 tsk salt, 1 msk ljus soja och 1/2 tsk sesamolja.
Servera med ris och gärna någon ytterligare grönsaksrätt.