Mapo doufu
- förenklad kinesiska: 麻婆豆腐
- pinyin:
Ma Po Tofu (den koppärriga kärringens tofu) är en riktig klassiker. Den får en härlig pepprig smak av sichuanpepparen, som ger en lätt bedövande känsla i munnen, och hetta av chilin. Det är en vacker rätt som är svår att sluta äta! De svarta bönorna är salta, fermenterade sojabönor. Om du inte har sådana får du smaka av med lite mer salt.
Ingredienser
- 400 g tofu
- 300 g nötfärs
- 20 g ingefära
- 3 st salladslökar
- 3 tsk sichuanpeppar
- 2 msk matolja
- 2 msk chili bean sauceeller sambal oelek, eller hackad röd chili
- 2 msk svarta sojabönor (valfritt)
- 4 dl vatten
- 1 msk ljus soja
- 1/2 tsk salt
- 1 msk majsstärkelse
Tillagning
Finhacka 20 g ingefära och skär 3 st salladslökar i bitar.
Skär 400 g tofu i kuber, koka två minuter i lättsaltat vatten, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Tofun kan klibba ihop om de får ligga tillsammans för länge så lägg gärna på ett fat.
Stek 300 g nötfärs i 2 msk matolja och rör sönder den. Tillsätt den hackade ingefäran, 2 msk chili bean sauce och de 2 msk svarta sojabönor och fräs tills oljan blir röd av chilin.
Häll över 4 dl vatten, 1 msk ljus soja samt 1/2 tsk salt och koka upp.
Rör försiktigt ner tofun och låt sjuda på mediumvärme i 5 minuter. Mortla under tiden 3 tsk sichuanpeppar.
Blanda 1 msk majsstärkelse med lika mängd kallt vatten i en kopp och blanda i och koka tills såsen tjocknar något.
Tillsätt salladslöken och den mortlade sichuanpepparen.
Servera med ris.