Kall tofusallad
- förenklad kinesiska: 凉拌豆腐
- pinyin:
Ett enkelt, gott och fräscht tillbehör som passar bra för att balansera upp måltiden med mer grönsaker. Använd helst hård tofu till exempel Yipin Alspånsrökt tofu. Den kan skäras i tunna remsor. Använder du en lösare tofu (som på bilderna här) får du skära i tjockare stavar för att undvika att tofun faller isär. Tofun ska helst vara rökt men även marinerad tofu smakar gott i salladen.
Ingredienser
- 1 st paprika
- 1/2 st gurkaeller zucchini
- 250 g rökt tofueller marinerad tofu
- 1 tsk socker
- 1/4 tsk salt
- 1/2 tsk svampbuljongeller grönsaksbuljong
- 1 msk ljus soja
- 1 msk ljus risvinäger
- 2 msk matolja
- 2 tsk sichuanpeppar
Tillagning
Strimla 1 st paprika och 1/2 st gurka tunt och lägg i en skål.
Skär 250 g rökt tofu i remsor eller, om tofun är för smulig/lös, stavar och lägg i skålen med grönsakerna.
Tillsätt 1 tsk socker, 1/4 tsk salt, 1/2 tsk svampbuljong, 1 msk ljus soja och 1 msk ljus risvinäger i mitten på salladsskålen. Det är viktigt att saltet, sockret och buljongen ligger tillsammans så att de kan överösas med den heta oljan i nästa steg.
Mät upp 2 msk matolja i en stekpanna och fräs 2 tsk sichuanpeppar på medelhög värme några minuter tills pepparen börjar mörkna och oljan ryka. Skrapa ur pepparkornen och häll den heta oljan i mitten av salldsskålen så sockret, saltet och buljongen löser sig.
Blanda försiktigt tofusalladen och servera som tillbehör till någon eller några varmrätter och ris.