Gryta med revben och skärbönor
- förenklad kinesiska: 扁豆炖排骨
- pinyin:
Det här är en barndomsfavorit och en klassisk nordkinesisk rätt. Min mamma brukade göra rätten och ha i färska nudlar direkt i grytan på slutet så att nudlarna suger upp grytans goda smak. Det går också att ha i bitar av potatis tillsammans med bönorna i grytan för att göra den mer mättande.
Försök att köpa så kallade tjocka revben som innehåller mer kött. Om du köper revbenen i en manuell köttdisk kan du be att få dem sågade på hälften så blir bitarna enklare att äta. Kamben går också bra att använda och är kortare redan från början. Har du inte tillgång till vare sig revben eller kamben så kan du använda fläskkarré. Tänk då på att ta lite mindre mängd eftersom karrén inte innehåller något ben.
Ingredienser
- 700 g revbeneller kamben, eller fläskkarré
- 500 g skärbönoreller brytbönor, eller vaxbönor
- 10 skivor ingefära
- 8 klyftor vitlök
- 1 tsk sichuanpeppar (valfritt)
- 2 st stjärnanis
- 3 msk matolja
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk socker
- 3 msk ljus soja
- 2 tsk mörk soja
- 2 tsk mörk risvinäger
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
Tillagning
Skölj 500 g skärbönor, bryt av skaftet och skär dem i fem cm långa bitar.
Dela 700 g revben längs med och skär eventuellt i bitar.
Skiva 10 skivor ingefära, skala 8 klyftor vitlök och mät upp 1 tsk sichuanpeppar och 2 st stjärnanis.
Hetta upp 3 msk matolja och fräs ingefära, vitlök, sichuanpeppar och stjärnanis.
När kryddorna börja dofta gott tillsätt revbenen och fräs tills de fått lite färg.
Tillsätt vatten tills det precis täcker köttet.
Koka upp och smaksätt med 3 msk ljus soja, 2 tsk mörk soja, 2 tsk mörk risvinäger, 1 msk kinesiskt matlagningsvin, 1 tsk socker och 1/2 tsk salt. Låt sjuda i 20 minuter med lock.
Blanda ner de hackade bönorna och sjud ytterligare 25 minuter den här gången utan lock.
Servera med kokade äggnudlar eller ris.