Gong Bao-kyckling
- förenklad kinesiska: 宫保鸡丁
- pinyin:
Väldigt populär kycklingrätt som kommer från Sichuanprovinsen. Du kan variera styrkan efter behag. 9 chilifrukter gör rätten halvstark. När jag pluggade på universitet så beställda jag ofta den här rätten när jag åt ute på restaurang.
Ingredienser
- 400 g kycklingfiléeller kycklinglårfilé
- 1/2 tsk salt
- 1 msk majsstärkelse
- 1 st ägg
- 8 st torkade chilifrukter
- 1/2 st purjolök
- 3 klyftor vitlök
- 3 skivor ingefära
- 2 dl salta jordnötter
- 1 tsk sichuanpeppar
- 4 msk matolja
sås
- 2 msk mörk risvinäger
- 2 msk socker
- 2 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
- 1/3 msk ostronsås
- 1 msk ljus soja
- 1/3 msk mörk soja
Tillagning
Halvera 8 st torkade chilifrukter och finhacka 3 skivor ingefära och 3 klyftor vitlök. Dela 1/2 st purjolök längs med i mitten och skär i bitar.
Tärna 400 g kycklingfilér och marinera med 1/2 tsk salt, vitan från 1 st ägg, 1 msk majsstärkelse och 1 msk matolja.
Blanda ingredienserna till såsen (2 msk mörk risvinäger, 2 msk socker, 2 msk kinesiskt matlagningsvin, 1/3 msk ostronsås, 1 msk ljus soja och 1/3 msk mörk soja) i en skål.
Hetta upp 1 msk matolja i en stek eller wokpanna. Woka kycklingen snabbt tills den blir ungefär 80% klar. Lägg åt sidan.
Fräs 1 tsk sichuanpeppar i 2 msk matolja tills du känner doften av den. Ta bort sichuanpepparen men behåll oljan.
Lägg i 2 dl salta jordnötter och fräs tills de är gyllene. Obs! Det kan gå snabbt! Lägg nötterna åt sidan men behåll oljan t.ex. med en sil.
Fräs purjolöken, vitlöken, ingefäran och de halverade torkade chilifrukterna i oljan.
Häll ner kycklingen och blanda.
Häll över såsen och woka på hög värme tills såsen tjocknat något.
Strö över jordnötterna och woka i ytterligare 10 sekunder. Servera med ris.