Vegetariska dumplings
- förenklad kinesiska: 饺子
- pinyin:
Den här vegetariska fyllningen består till största delen av kinesisk gräslök. Den får du bara tag på i asiatiska matvaruaffärer (jag har i alla fall inte sett den någon annan stans!). Den liknar gräslök i utseende och smak men den smakar mer. Vill du ha utförligare instruktioner kring hur man formar dumplingar så se receptet dumplings. Grundreceptet räcker till ≈25 st dumplingar.
Använder du torkad molnöronsvamp, vilket är väldigt bekvämt eftersom du alltid kan ha det hemma, så behövs ungefär 8g torkad svamp för att få 60g färdig svamp.
Ingredienser
- 250 g kinesisk gräslök
- 1 st ägg
- 60 g molnöronsvampeller shitake
- 2 msk matolja
- 1/2 tsk sesamolja
- 1 tsk sichuanpeppar
- 1/2 tärning grönsaksbuljongeller kycklingbuljong
- 1 tsk salt
Deg
- 250 g vetemjöl specialeller vetemjöl
- 1 1/2 dl vatten
- 25 g spenat (valfritt)
Till servering
- 3 msk mörk risvinäger (valfritt)
- 3 msk ljus soja (valfritt)
Tillagning
För en grön deg, mixa 25 g spenat och lägg i vattnet (1 1/2 dl). Blanda i 250 g vetemjöl special och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en skål under en fuktig handduk.
Om du använder torkad svamp blötlägg den enligt instruktioner på paketet eller i varmt vatten i 15 minuter.
Vispa 1 st ägg i en skål, hetta upp 1 msk matolja i en wok- eller stekpanna och stek ägg under omrörning tills de stelnat. Lägg åt sidan för att svalna.
Hacka 250 g kinesisk gräslök fint och lägg i en bunke. Om gräslöken blommar kan du behöva skära bort eventuell hård, nedre del och lägga i komposten.
Rör ner 1 msk matolja och 1/2 tsk sesamolja. Att blanda i olja först är ett sätt att unvika att saltet drar vätska ur grönsakerna.
Mortla 1 tsk sichuanpeppar, hacka 60 g molnöronsvamp fint och rör ner den tillsammans med ägg och 1 tsk salt och 1/2 tärning grönsaksbuljong i bunken.
Ta fram degen, kavla ut små rundlar, ta i en sked fyllning och forma dumplingar. Lägg på mjölat bord.
Koka upp vatten, utan salt, och lägg i dumplingarna ungefär 20 stycken åt gången eller färre om du har en mindre kastrull.
När vattnet kokar rejält häller du ner lite kallvatten så kokningen avstannar. Upprepa minst tre gånger. Dumplingarna är klara när de flyter upp till ytan och ser uppblåsta ut.
Servera med 3 msk mörk risvinäger och 3 msk ljus soja att doppa i.