Sötsura kamben

festligtklassikerköttlångkokvardagsmat
Sötsura kamben

Kamben liknar revben men kommer från ryggsidan. Hittar du inga kan du istället använda revben. Det ser kanske ut att vara väldigt mycket kött per person i ingredienslistan men en stor del av vikten utgörs av ben.

 personer
ca 120 min

Ingredienser

Tillagning

  1. Dela 780 g kamben genom att skära mellan benen med en rejäl köttkniv.

  2. Lägg i en skål och häll över 1/2 dl kinesiskt matlagningsvin och 1/2 dl ljus soja, blanda väl och låt marinera i 30 min.

  3. Dela 10 cm purjolök längs med och skär upp 4 skivor ingefära.

  4. Hetta upp 3 msk matolja i en wok- eller stekpanna. Ta upp kambenen ur sin marinad (men spara marinaden!) och stek runtom tills de får färg.

  5. Lägg kambenen åt sidan men häll över oljan från stekpannan till en gryta.

  6. Fräs purjolöken och ingefäran i grytan cirka 1 minut.

  7. Lägg tillbaka kambenen i grytan.

  8. Häll även tillbaka den sparade marinaden i grytan.

  9. Tillsätt 2 msk ljus soja och 1 msk mörk soja och stek i 5 minuter.

  10. Häll över vatten så det precis täcker köttet, ungefär 1/2 l vatten.

  11. Addera 3 msk socker och 3 msk risvinäger.

  12. Koka med lock på låg värme i 60 minuter. Rör lite då och då.

  13. Ta av locket, höj värmen, smaka av med 1 tsk salt och rör runt tills buljongen reducerats.

  14. Dekorera med 2 krm sesamfrön och servera med ris och gärna en eller flera grönsaksrätter.

← Till alla recept