Sivripaprika med tofuplattor och fläskfilé
- förenklad kinesiska: 豆腐皮炒肉
- pinyin:
Sivripaprika liknar grön chili men är inte riktigt lika het. Hittar du den inte så kan du använda lika delar grön chili och grön paprika istället.
Ingredienser
- 500 g fläskfilé
- 400 g sivripaprikaeller grön paprika, eller grön chili
- 400 g tofuplattor
- 3 msk ljus soja
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
- 4 klyftor vitlök
- 4 krm salt
- 4 msk matolja
- 1 msk sichuanpeppar
- 2 dl vatten
- 1 msk majsstärkelse
Tillagning
Skär 500 g fläskfilé i tunna skivor.
Lägg köttet i en skål med 3 msk ljus soja och 1 msk kinesiskt matlagningsvin och låt marinera.
Skiva 4 klyftor vitlök.
Kärna ur 400 g sivripaprika och skär dem snett i bitar.
Sära försiktigt 400 g tofuplattor för hand och skär sedan även dem snett.
Hetta upp 4 msk matolja i en wok- eller stekpanna. Fritera 1 msk sichuanpeppar tills det börjar ryka. Ta snabbt bort pannan från spisen och avlägsna pepparkornen men låt oljan vara kvar.
Fräs den skivade vitlöken i pannan några sekunder.
Tillsätt köttet och woka tills den fått färg.
Blanda ner de skurna tofuplattorna, häll ner 2 dl vatten och låt koka 2-3 minuter.
Blanda i paprikan och woka ytterligare 3 minuter. Tillsätt 4 krm salt.
Rör ut 1 msk majsstärkelse med lika delar kallt vatten och blanda i. Woka tills vätskan i pannan blir tjock.
Servera med kokt ris.