Rödkökt sidfläsk
- förenklad kinesiska: 红烧肉
- pinyin:
Sidfläsk kan bli fantastiskt gott! I den här rätten använder jag sidfläsk som inte är rimmat. Det kan vara knepigt att få tag på men finns i de flesta välsorterade charkdiskar eller i närmsta saluhall.
Beroende på hur man gillar att äta sidfläsk så kan man variera hur länge man sjuder rätten. Vill man ha lite mer tuggmotstånd sjuder man i 20 minuter och vill man ha en mörare känsla så sjuder man i 30 minuter. Väljer man den längre tiden kan man behöva späda med ytterligare vatten så det inte bränner fast.
I tillagningen så häller man bort smält fett från sidfläsket. Det är viktigt att inte hälla det direkt i avloppet eftersom det stelnar och kan sätta igen rören. Samla istället upp det i en skål och släng det som brännbart när det stelnat.
Ingredienser
- 500 g sidfläsk
- 10 cm purjolök
- 8 skivor ingefära
- 1 msk socker
- 1 msk matolja
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
- 1 1/2 msk ljus soja
- 1/2 msk mörk soja
- 3 st stjärnanis
- 1 st kanelstång
- 1/2 tsk salt
Tillagning
Skär upp 8 skivor ingefära och skär 10 cm purjolök i stora bitar.
Skär 500 g sidfläsk i stavar 2x2cm från ovansidan.
Lägg köttet i en kastrull eller gryta med kallt vatten, koka upp och häll av i ett durkslag.
Stek köttet utan olja på medelhög värme i en rymlig panna eller gryta tills en del av fettet i sidfläsket smält ≈10 minuter.
Häll av fettet i ett durkslag men tänk på att samla in det så du inte sätter igen rören. Det är faktiskt en skål under durkslaget på bilden även om den inte syns :)
Diska eller torka ur grytan så inga kvarvarande bitar bränns och smakar illa. Hetta sedan upp 1 msk matolja och 1 msk socker i grytan tills det smälter och blir brunt. Lägg då i köttet tillbaka i grytan.
Tillsätt 1 msk kinesiskt matlagningsvin samt 1 1/2 msk ljus soja och 1/2 msk mörk soja.
Häll ner vatten så det knappt täcker köttet och koka upp.
Tillsätt ingefäran, purjolöken, 3 st stjärnanis och 1 st kanelstång. Sjud under lock i 20-30 minuter beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha. Såsen ska bli tjock, späd med ytterligare vatten om den riskerar koka bort.
Smaka av med 1/2 tsk salt.
Servera med ris och någon grönsaksrätt.