Långkokt nötkött med tomater
- förenklad kinesiska: 西红柿炖牛肉
- pinyin:
En härligt värmande gryta med nästan indiska smaker.
Ingredienser
- 860 g tomat
- 550 g nötkött
- 1/2 st purjolök
- 6 skivor ingefära
- 6 klyftor vitlök
- 1 tsk hel kardemumma
- 2 tsk sichuanpeppar
- 1 st stjärnanis
- 1 st kanelstång
- 2 msk matolja
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
- 8 dl vatten
- 2 msk ljus soja
- 1 tsk salt
Tillagning
Skär 1/2 st purjolök i bitar, skala 6 klyftor vitlök och skär upp 6 skivor ingefära.
Skär 550 g nötkött i bitar.
Koka upp 8 dl vatten och häll ner köttet.
Låt koka några minuter och häll av i ett durkslag.
Hetta upp 2 msk matolja i en rejäl gryta och fräs 1 tsk hel kardemumma, 2 tsk sichuanpeppar, 1 st stjärnanis och 1 st kanelstång tills du kan känna hur det doftar härligt.
Häll ner purjölöken, vitlöken och ingefäran och låt dem svettas.
Rör ner köttet.
Tillsätt 1 msk kinesiskt matlagningsvin och 2 msk ljus soja.
Häll över uppkokat vatten och koka under lock på medelvärme i 50 minuter.
Tärna under tiden 860 g tomater och blanda ner dessa. Låt fortsätta koka tills tomaterna nästan lösts upp.
Smaka av med 1 tsk salt.
Servera med ris.