Långkokt nötkött med potatis
- förenklad kinesiska: 牛肉炖土豆
- pinyin:
Den här rätten behöver koka en ganska läng tid, men den är väldigt enkel att göra. Köttet kan vara nötbog eller märgpipa. Potatisen sugar upp mycket god smak från köttet. Om du får gryta över, kan den användas som bas till nudlelsoppa. Det är också jättegott!!
Tillagning
Skär 460 g nötbog i 2-3 cm bitar.
Lägg i en kastrull och täck med vatten (kallt). Hetta upp och koka i 2 minuter.
Ta ut köttet från kastullen och lägg i an annan kastull där du ska koka rätten sedan.
Skär upp 4 skivor ingefära, dela 6 cm purjolök i stora bitar och lägg i grytan tillsammans med 2 st stjärnanis och 2 st lagerblad.
Häll ner 2 msk ljus soja, 1/2 msk mörk soja, 6 dl vatten och 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt). Se till att vätskan täcker köttet.
Koka upp men dämpa dra sedan ner värmen till medel. Låt köttet kokas under lock i 30 minuter. Skala under tiden 350 g potatisar och skär de i samma storlek som köttet.
Efter 30 minuter, häll ner potatis och 1 tsk salt. Rör runt. Låt det kokas under lock i 15 minuter.
Skala 1 1/2 st gul lök och skär i klyftor och häll ner.
Låt allting kokas tillsammans i 15 minuter utan lock i lite högre värme så att västkan reduceras.
Servera med ris.