Het aubergine
- förenklad kinesiska: 辣炒茄丝
- pinyin:
Aubergine är inte så vanligt i svensk matlagning men finns att få tag på i alla matbutiker. Obehandlad så har den en tendens att suga åt sig väldigt mycket fett när den steks eller wokas. Därför är det vanligt i kinesisk matlagning att man lägger aubergine i blöt innan den tillagas. På så sätt finns inte så mycket sugförmåga kvar och det krävs mindre fett vid tillagning. Men tänk på att ha lock när du wokar aubergine eftersom tillagningstiden annars kan bli väldigt lång. I kina används nästan bara fläskfärs i matlagning men du kan ta blandfärs eller nötfärs om du vill.
Ingredienser
- 1 st aubergine
- 250 g fläskfärseller blandfärs, eller nötfärs
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
- 1 msk chili bean sauceeller sambal oelek
- 1 msk majsstärkelse
- 3 msk matolja
- 2 tsk ljus soja
- 1/2 tsk salt
Tillagning
Lägg 250 g fläskfärs i en bunke och rör i 1 msk kinesiskt matlagningsvin.
Blanda 1 msk majsstärkelse med dubbla mängden kallt vatten. Se till att stärkelsen löser sig helt.
Rör ner stärkelsevattnet i färsen och låt marinera under tiden som du förbereder auberginen.
Skär 1 st aubergine i skivor och sedan strimlor lika grova som din tumme.
Lägg ner den skurna auberginen i en bunke och häll över kallt vatten.
Låt auberginen ligga i vatten i ungefär 5 minuter och häll sedan av i ett durkslag.
Hetta upp 2/3 av matoljan (2 msk) och fräs auberginen på ganska hög värme, gärna under lock i 10-15 minuter. Rör runt då och då. När auberginen blivit mjuk lägger du den åt sidan.
Hetta upp resten av matoljan (1 msk) och fräs färsen.
När färsen börjar bli klar, fös den åt sidan av pannan och klicka i 1 msk chili bean sauce och låt fräsa för sig någon minut.
Blanda färsen och chili bean sauce i pannan och rör ner auberginen.
Smaksätt med 2 tsk ljus soja och 1/2 tsk salt.
Servera med ris.