Friterad tofu med paprika
- förenklad kinesiska: 家常豆腐
- pinyin:
Till den här rätten ska du använda hård tofu. På kinesiska kallas den ungefär 'familjetofu' och kommer från Sichuanprovinsen. Det är en rätt som verkligen lyser upp middagsbordet. Använd gärna paprika av olika färger.
Tillagning
Finhacka 2 klyftor vitlök, 2 cm purjolök och 2 skivor ingefära.
Skär 400 g tofu i trekanter knappt 1cm tjocka.
Dela 1 st paprika i mumsbitar.
Hetta upp 4 msk matolja i en stekpanna och fritera tofun tills den är gyllene på båda sidor. Ta sedan undan tofun men låt oljan vara kvar.
Fräs vitlöken, purjolöken, ingefäran och 1 msk chili bean sauce tillsammans ungefär 2 min eller tills oljan blir röd. Det får inte brännas!
Tillsätt paprikan och woka någon minut.
Häll ner tofun.
Blanda i 1/2 tsk socker och 1 tsk ljus soja.
Häll över 1/2 dl vatten och rör runt.
Smaka av med 1/2 tsk salt och servera med ris.