Come-back fläsk
- förenklad kinesiska: 回锅肉
- pinyin:
Come-back fläsk eller 'twice cooked pork' har fått sitt namn eftersom fläsket både koks och steks. Så i den här rätten är faktiskt det kokta fläsket stekt! Det är en klassisk kinesisk rätt. När jag frågade så var det den mest beställda rätten på den kinesiska restaurangen Peony i Stockholm.
Egentligen görs rätten på osaltat sidfläsk men det kan vara svårt att få tag på så därför är har jag gjort rätten med rimmat fläsk som kan köpas i princip var som helst. Använder du osaltat sidfläsk så kan du behöva salta lite extra.
Chili bean sauce kan ersättas med sambal oelek men ta då lite mindre om du inte älskar het mat. Peking duck sauce och matlagningsvin är valfritt.
Ingredienser
- 570 g rimmat sidfläskeller sidfläsk
- 4 skivor ingefära
- 6 klyftor vitlök
- 1/2 st purjolök
- 5 st röd chili
- 2 msk chili bean sauceeller sambal oelek
- 1 msk peking duck sauce (valfritt)
- 1 msk ljus soja
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
- 1 msk matolja
Tillagning
Skiva 6 klyftor vitlök och 4 skivor ingefära. Skär 5 st röd chili i bitar, behåll fröna om du vill att rätten ska vara extra het. Hacka den gröna delen av 1/2 st purjolök grovt och den vita delen finare.
Skär 570 g rimmat sidfläsk i tunna skivor.
Koka fläsket i två-tre minuter.
Häll av fläsket och skölj med kallt vatten.
Hetta upp 1 msk matolja och woka fläsket på hög värme tills det börjar få färg.
Tillsätt vitlök samt de vita och ljusa delarna av purjolöken och woka två-tre minuter.
Häll över 1 msk ljus soja och 1 msk kinesiskt matlagningsvin.
Blanda i 2 msk chili bean sauce och 1 msk peking duck sauce.
Lägg i den hackade chilin och woka tillsammans i fem minuter.
Rör i den gröna delen av purjolöken och låt fräsa några minuter. Servera med ris.