Coca-Cola-kycklingvingar
- förenklad kinesiska: 可乐鸡翅
- pinyin:
Det här är en favoriträtt som även gillas av barn! Kycklingvingarna i rätten blir mycket möra och ganska heta. Du kan byta ut dem mot små kycklingklubbor. Använd mer chili om du gillar het mat.
Rätten innehåller både ljus och mörk soja. Den vanligaste ljusa sojan i Sverige är Kikkomans soja, och den vanligaste mörka sojan är Mrs Cheng's Mushroom Soy. Mörk soja ger rätter en fin färg. Om du bara har en typ av soja hemma så använder du den men tänk på att den mörka är betydligt saltare än den ljusa så smaka av ofta.
Ingredienser
- 900 g kycklingvingar
- 6 skivor ingefära
- 9 cm purjolök
- 6 st torkade chilifrukter
- 2 msk ljus soja
- 1 msk mörk soja
- 1 burk Coca-Cola
- 2 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
- 1 tsk salt
- 1 st stjärnanis
Dekoration
- 3 st pak choi (valfritt)
Tillagning
Skiva 6 skivor ingefära och hacka 9 cm purjolök
Använd en rejäl kniv för att dela kycklingvingarna (900 g) på mitten. Skär mellan benen där det är brosk.
Hetta upp olja i en wokpanna. Fräs 6 st torkade chilifrukter, purjolök, ingefära och 1 st stjärnanis i 15 sekunder.
Häll ner kycklingvingarna och stek dem tills de får gyllene färg.
Rör ner 2 msk ljus soja och 1 msk mörk soja, 2 msk kinesiskt matlagningsvin och 1 tsk salt.
Häll ner 1 burk Coca-Cola så det nästan täcker kycklingen.
Salta och rör runt.
Koka i ca 20-30 minuter. Rör runt då och då. Såsen ska bli tjock men inte försvinna.
Dekoration: Dela 3 st pak choi längsmed i mitten.
Koka upp 2 l vatten med 1 tsk salt.
Häll ner pak choi och koka 1-2 minuter.
Lägg upp pak choi fint på en tallrik.
Lägg kycklingvingarna ovanpå och servera med ris och gärna någon grönsaksrätt.