Chilikycklingwok
- förenklad kinesiska: 炒鸡丁
- pinyin:
Det här är en färgsprakande och välsmakande kycklingrätt. "Chili bean sauce" är en sås som är ganska stark. Den kan finnas i den asiatiska avdelningen i en välsorterad livsmedelsbutik. Hittar du ingen sådan kan du få hetta med hjälp av sambal oelek som du kan köpa i nästan vilken affär som helst.
Ingredienser
- 600 g kycklingfilé
- 3 st paprikor
- 2 msk chili bean sauceeller sambal oelek
- 1 msk majsstärkelse
- 2 msk risvinäger
- 6 cm purjolök
- 1 msk ljus soja
- 3 st torkade chilifruktereller färsk, röd chili
- 1 tsk socker
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
- 2 krm salt
- 1/2 dl matolja
Tillagning
Skär 600 g kycklingfilér i tärningar (1x1cm) och lägg i en skål.
Tillsätt 1 msk kinesiskt matlagningsvin.
Tillsätt 1 msk majsstärkelse och rör runt. Låt marinera i 5 minuter.
Skiva 6 cm purjolök i centimetertjocka skivor.
Tärna 3 st paprikor.
Hetta upp 1/2 dl matolja i en wok eller stekpanna.
Häll försiktigt ned kycklingen i den heta oljan.
Woka i 5-10 minuter tills den är vit runtom. Lägg åt sidan men låt så mycket som du kan av oljan ligga kvar.
Lägg ner purjolök och 3 st torkade chilifrukter och fräs i någon minut.
Dämpa värmen till medel, tillsätt 2 msk chili bean sauce och fräs ytterligare en minut.
Tillsätt kycklingen och rör runt. Öka värmen.
Addera 1 tsk socker, 1 msk ljus soja, 2 msk risvinäger och rör runt. Woka i 3 minuter.
Rör ner den hackade paprikan.
Smaksätt med 2 krm salt och woka 2 minuter. Servera med ris.