Ångkokt rödspätta
- förenklad kinesiska: 蒸鱼
- pinyin:
I Kina är det vanligt att ångkoka mat till exemepl dumplings, dim sum, ångat bröd, krabba, ris och fisk. Det är ett tillagningssätt som bevarar smaken väl. Alla hem har en egen ångkokare. Den ni ser på bilden nedan är en kastrull med en extra våning i. Man häller vatten i botten som kokar och ångar maten som står på ett fat på våningen.
Det går bra att använda en vanlig kastrull som man fyller till en fjärdedel med vatten. Lägg en ugnsfast skål, gärna tung och stabil, med platt botten upp och ner i kastrullen. Ångkoka maten på ett fat eller form som du ställer ovanpå den upp och nervända skålen. Se till att fatet står stabilt. Koka upp vattnet innan du ställer ner fisken men flytta kastrullen från plattan medan du gör det för att inte skålla dig själv.
Ingredienser
- 450 g rödspätta
- 8 cm purjolök
- 8 skivor ingefära
- 1 st stjärnanis
- 1/2 tsk salt
- 4 klyftor vitlök
- 1 msk ljus soja
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
Dekoration
- 1/2 st röd chili (valfritt)
Tillagning
Skär 8 cm purjolök i strimlor och skiva ingefäran (8 skivor) samt 4 klyftor vitlök.
Placera hälften av purjolöken, ingefäran, vitlöken och 1 st stjärnanis på botten av en djup tallrik eller ugnssäker form.
Salta 450 g rödspätta med hälften av saltet (1/4 tsk) och lägg den ovanpå grönsakerna.
Sprid ut resterande purjolök, ingefära, vitlök och stjärnanis ovanpå fisken.
Häll över 1 msk ljus soja och 1 msk kinesiskt matlagningsvin.
Salta med resten av saltet (1/4 tsk) och låt marinera i 10 minuter.
Ångkoka i 15 minuter, dekorera eventuellt med 1/2 st röd chili (hackad) och servera med ris.