Selleri och tofu
- förenklad kinesiska: 芹菜炒豆腐
- pinyin:
En enkel vegetarisk rätt. Du kan använda neutral eller marinerad tofu, så länge den är hård nog att skära. Att låta sichuanpeppar ligga och dra i hett vatten, som i detta recept, är ett alternativt sätt att få ut smaken som är fettsnålare än att låta pepparen fräsa i olja som jag gör i vissa andra recept.
Ingredienser
- 400 g stjälkselleri
- 200 g hård tofu
- 4 skivor ingefära
- 1 msk sichuanpeppar
- 2 tsk majsstärkelse
- 2 krm salt
- 2 msk matolja
Tillagning
Lägg 1 msk sichuanpeppar i en skål, häll över trippla mängden uppkokat vatten.
Ta bort blad från 400 g stjälkselleri. Skölj och skär till stavar.
Skär 200 g hård tofu i likadana stavar.
Strimla 4 skivor ingefära fint.
Koka upp vatten och häll ner sellerin. Koka i en minut.
Häll av sellerin i ett durkslag och skölj i kallt vatten.
Rör ihop 2 tsk majsstärkelse med två delar kallt vatten i en kopp tills majsstärkelsen är helt löst.
Hetta upp 2 msk matolja i en wok- eller stekpanna. Fräs ingefäran i några sekunder.
Häll ner tofustavarna och stek dem tills de är gyllene 5 minuter.
Tillsätt sellerin och woka i ytterligare 5 minuter.
Häll ner sichuanpeppar-vattnet i wokpannan genom en sil.
Smaka av med 2 krm salt och blanda runt.
Häll ner majsstärkelseblandningen och rör runt tills vätskan bir simmig.
Servera med ris.