Sauterad lammfilé med purjolök
- förenklad kinesiska: 葱爆羊肉
- pinyin:
Den här rätten är en muslimsk rätt och är populär i Peking. Oljan måste vara väldigt varm och att sautera snabbt är viktigt för att köttet ska bli mört och saftigt samt för att purjolöken ska behålla lite av sin spänst.
Ingredienser
- 500 g lammfilé
- 2 msk ljus soja
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
- 1/2 tsk socker
- 1 krm vitpeppar
- 1 st purjolök
- 6 klyftor vitlök
- 1 msk risvinäger
Tillagning
Skiva 500 g lammfilé i tunna skivor, ca 2 mm tjocka. Marinera med 2 msk ljus soja, 1 msk kinesiskt matlagningsvin, 1/2 tsk socker och 1 krm vitpeppar i 5 minuter.
Strimla 1 st purjolök.
Grovhacka 6 klyftor vitlök.
Hetta upp matolja i en wok- eller stekpanna och sautera lammköttet tills det ändrar färg.
Tillsätt den strimlade purjolöken, och rör runt i 15 sekunder.
Lägg i den hackade vitlöken.
Häll över 1 msk risvinäger och smaka av med salt. Rör runt i 15 sekunder.
Servera med ris och gärna någon grönsaksrätt.