Salladskålsoppa med frikadeller
- förenklad kinesiska: 丸子汤
- pinyin:
Salladskål med frikadeller är en vanlig soppa i Kina. Den får en god kålsmak av salladskålen och hetta av vitpepparen. Frikadellerna blir saftiga och goda.
I Kina äter man vanligtvis ris även till soppa. Man har en liten skål med ris vid sidan som man äter tillsammans med soppan. Det kan kännas lite udda första gången men är väldigt mättande.
Ingredienser
- 1 1/2 l vatten
- 1/2 st salladskål
- 1/2 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 50 g glasnudlar (valfritt)
Frikadeller
- 250 g fläskfärseller nötfärs
- 2 st salladslökar
- 2 skivor ingefära
- 1/2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 st ägg
- 1 msk ljus soja
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
Tillagning
Finhacka 2 st salladslökar.
Finhacka 2 skivor ingefära.
Blanda 250 g fläskfärs med 1 msk ljus soja och 1 msk kinesiskt matlagningsvin i en skål.
Knäck ner 1 st ägg och blanda väl.
Häll ner den hackade salladslöken och ingefäran i fläskfärsen och blanda igen.
Tillsätt 1/2 tsk salt och 1 krm vitpeppar till fläskfärsen och rör runt.
Koka upp 1 1/2 l vatten i en stor kastull. Kastrullen ska vara stor nog att både frikadellerna och salldskålen får plats. Rulla fläskfärsen till bollar, ca 3 cm stora, och lägg dem på en tallrik fuktad med kallt vatten.
Häll ner köttbullar i kokande vatten. Rör runt då och då så att de inte fastnar.
Grovhacka 1/2 st salladskål och när vattnet börjar koka igen, häll ner salladskålen och rör runt.
Tillsätt 2 krm vitpeppar och 1/2 tsk salt i soppan och rör runt. Låt soppan sjuda i 3 minuter.
Valfritt: Tillsätt 50 g glasnudlar (torkade) i soppan och låta koka med i 2 minuter.
Smaka av soppan med salt och servera med ris.