Risgröt med lövbiff
- förenklad kinesiska: 生滚牛肉粥
- pinyin:
Den här gröten är väldigt populär i Guangdong i södra Kina. På engelska kallas rätten "Sliced beef congee". Man kan äta den till frukost eller middag. Det är en speciellt trevlig rätt på vintern. Ungefär som Konserverad fisk med romansallad så är det här en rätt som man antingen älskar eller avskyr (min svärfar åt bara en tugga av gröten och valde sedan att bara äta köttbitarna). Konsistensen är nästan som risgrynsgröt (en rätt som jag å andra sidan har väldigt svårt för!) men det här är definitivt ingen söt rätt.
Ingredienser
- 500 g lövbiff
- 1 msk kinesiskt matlagningsvin (valfritt)eller torr sherry
- 1 msk majsstärkelse
- 6 skivor ingefära
- 2 dl jasminris
- 2 l vatten
- 1 tärning köttbuljong
- 1 tsk salt
Tillagning
Skär 500 g lövbiffar i mumsbitar.
Marinera med 1 msk kinesiskt matlagningsvin och 1 msk majsstärkelse. Rör runt väl.
Strimla 6 skivor ingefära.
Koka upp en stor kastrull med 2 l vatten. När vattnet kokar häll ner 2 dl jasminris.
Dämpa värmen och låt puttra under lock i 70 minuter. Rör runt lite då och då.
Lägg i 1 tärning köttbuljong.
Tillsätt den hackade lövbiffen.
Lägg snabbt ner även ingefäran och rör runt tills köttet ändrar färg.
Smaka av med 1 tsk salt.
Servera i skål