Risgröt
- förenklad kinesiska: 粥
- pinyin:
Det här är en av de absolut vanligaste frukostarna i Kina. Man äter den sällan för sig utan istället tillsammans med något smakrikt som exempelvis dumplings, fyllda pannkakor, ångkokt bröd, picklade grönsaker, zucchinipannkakor, hårdkokt ägg, fermenterad tofu eller något annat gott.
Den värmer upp din mage på ett skönt sätt.
Receptet ger en lite tjockare gröt men vill du ha den lösare så använd 10 delar vatten till 1 del ris.
I den färdiga gröten ska kornen fortfarande hänga ihop men de ska inte finnas någon hård kärna och de ska vara upplösta runtom. Man säger att gröten är klar när riset blommar.
Tillagning
Häll 1 dl ris i en stor kastrull.
Häll över 8 dl vatten.
Koka upp och dämpa sedan och låt sjuda i 60 minuter. Rör runt då och då.
Servera med något tillbehör.