Oljefräsande gurka

festligtkalla rättersnabbttillbehörvegetariskt
Oljefräsande gurka

Den här rätten ser häftig ut men är enkel att tillaga. Den serveras kall som tillbehör i en måltid bestående av en eller flera andra rätter.

För att gurksnurrorna ska bli riktigt fina är det viktigt att försöka göra jämna skivor som får med gurkans gröna skal på bägge sidor.

 personer
ca 20 min
 

Ingredienser

Dressing

Tillagning

  1. Skölj 1 st gurka. Lägg stabilt på en skärbräda och hyvla, längs med gurkans hela längd, i strimlor med osthyvel eller potatisskalare. Rulla varje skiva och ställ på ett fat.

  2. Finhacka 2 klyftor vitlök och 1 skiva ingefära. Blanda med 1/2 krm chiliflakes och strö över mitten av gurkan.

  3. Blanda ingredienserna till dressingen (2 msk mörk risvinäger, 2 tsk socker, 1 krm salt och 2 krm sesamolja) i en skål och häll över gurkan.

  4. Hetta upp 2 msk matolja tills den börjar ryka.

  5. Ringla den heta oljan över vitlök- och ingefärshacket på gurkan. Det kommer fräsa och kan skvätta så var försiktig!

  6. Servera som tillbehör till någon eller några varmrätter.

← Till alla recept