Bräserad aubergine och tomat
- förenklad kinesiska: 西红柿烧茄子
- pinyin:
Den här rätten vinner inga pris för sitt utseende men den smakar desto bättre! En väldigt vanlig kinesisk husmanskosträtt. Gör rätten vegetarisk genom att använda vegetarisk ostronsås.
Tillagning
Skär 2 st auberginer i fingerstora stavar genom att först skära auberginen i sneda skivor och sedan skära skivorna i stavar. Lägg i en stor bunke med vatten och tryck ner auberginen under ytan.
Hacka 4 st tomater, strimla 5 cm purjolök och 4 skivor ingefära och grovhacka 2 klyftor vitlök.
Krama ur lite av vattnet ur auberginen och fräs den sedan i 2 msk matolja under lock tills den blir mjuk (ungefär 8 minuter). Använd ganska hög värme och rör runt då och då. Lägg över i en skål.
I samma panna häll ner den hackade tomaten och fräs under lock tills den fått en marmeladlik konsistens (ungefär 5 minuter). Smaksätt med 2 msk ljus soja.
Rör ner purjolöken, ingefäran, vitlöken och 1 msk ostronsås.
Smaka av med 1 tsk socker. Beroende på vad du gillar och hur söta/sura tomaterna är kan det behövas lite, mycket eller inget alls!
Häll ner auberginen och låt koka ihop någon minut.
Servera med någon annan rätt och ris.