Gryta av nötkött och rättika

grytaköttlångkok
Gryta av nötkött och rättika

När vädret är kallt så gillar jag att äta köttgryta. Det är härligt eftersom det inte bara är mört kött och färsk rättika, utan även varm soppa på en gång. Det känns skönt att värmas upp en kall höstdag. Det kan vara bra att veta att rättikan kan vara lite besk. Om du inte gillar det kan du använda mer kött och lite mindre rättika eller kanske byta ut en del av rättikan mot morot.

 personer
ca 90 min

Ingredienser

Tillagning

  1. Skär 360 g nötkött i 2 cm bitar.

  2. Lägg köttet i en kastull och täck med kallt 8 dl vatten. Koka i 3 minuter.

  3. Häll av vatten i durkslag för att avlägsna skum som bildats.

  4. Använd en kastull eller wokpanna med lock. Hetta upp 2 msk matolja och fräs 5 cm purjolök, 2 skivor ingefära, 1 st kanelstång och 3 klyftor vitlök.

  5. Dämpa värmen och häll ner köttet. Rör runt så det inte fastnar på bottom.

  6. Tillsätt mer vatten och 2 msk ljus soja.

  7. Koka upp men dämpa sedan värmen till medel och koka under locket i 30 minuter.

  8. Skala och hacka 500 g vit rättika i lika stora bitar som köttet.

  9. Häll ner rättika och blanda allting med en stor sked. Låt koka under lock i 20 minuter.

  10. Tillsätt 1 tsk salt och koka 10 minuter till. Servera med ris.

← Till alla recept