Myror klättrar i träd
- förenklad kinesiska: 蚂蚁上树
- pinyin:

Trots namnet så innehåller rätten inga riktiga myror :) Namnet anspelar på köttfärsen som fastnar på nudlarna och ser ut som myror som klättrar upp för ett träd.
Rätten innehåller sojabönpasta (yellow bean sauce), en sås gjord på fermenterade, sojabönor men du kan också använda svart bönsås (black bean sauce), chili bean sauce eller sambal oelek. Du kan med fördel blanda de olika såserna för att få den hetta du vill till exempel hälften sojabönpasta och hälften chili bean sauce eller sambal oelek.
Du kan hitta sojabönpasta, svart bönsås och chili bean sauce i vissa stora, välsorterade vanliga mataffärer eller i asiatiska affärer.
Ingredienser
- 250 g fläskfärseller blandfärs, eller kycklingfärs, eller nötfärs
- 100 g glasnudlar
- 4 klyftor vitlök
- 3 cm purjolök
- 3 skivor ingefära
- 2 msk matolja
- 2 msk sojabönpastaeller svart bönsås, eller chili bean sauce, eller sambal oelek
- 1 1/2 dl vatten
- 3 msk ljus soja
- 1 tsk socker
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk sesamolja (valfritt)
Tillagning
Förbered 100 g glasnudlar för att wokas genom att följa instruktionerna på förpackningen. Finns inga sådana ska du lägga glasnudlarna i uppkokat vatten i 2 minuter. Låt dem sedan rinna av i ett durkslag och skölj dem med kallt vatten för att de inte ska bli för mjuka. Använd en sax och klipp i nudlarna några gånger så att de blir lättare att äta.
Hacka 3 skivor ingefära, 4 klyftor vitlök och 3 cm purjolök.
Hetta upp 2 msk matolja i wokpanna och fräs de hackade grönsakerna.
Addera färsen (250 g) och stek den medan du trycker sönder den i bitar.
Tillsätt 2 msk sojabönpasta (eller svart bönsås). För mer hetta byt ut en del mot chili bean sauce eller sambal oelek. Woka 2 min.
Häll ner 1 1/2 dl vatten, 3 msk ljus soja, 1 tsk socker och 1/2 tsk salt.
När vattnet börjat bubbla, häll ner nudlarna. Blanda väl så nudlarna kan suga upp vätskan.
Om du vill kan du smaksätta med 1 tsk sesamolja.
Servera med ris och gärna ytterligare någon rätt.